Празнична погача със сирене

На празник като на празник :)

Няма как на трапезата да не сложим домашно изпечена погача, а днешната се получи просто невероятно - мека, пухкава, вкусна и висока цееели 15 см - царицата на масата, която благодарение на прекрасната ми свекърва, беше отрупана с вкусотии 😊

Рецептата не е моя, миналата година я харесах в интернет и от тогава съм я приготвяла доста пъти. Намалила съм единствено количествата на олиото и захарта. А тестото ми се замесва и втасва в хлебопекарната.

Ще ви е необходима тава с диаметър 26см.

Празнична погача със сирене


Необходими продукти:
- 2 яйца на стайна температура
- 300 мл топло мляко + 1 с.л.
- 20 гр прясна мая ( 7гр суха)
- 120 мл олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 10 гр бакпулвер ( 1 пакетче)
- 600 гр брашно + допълнително при оформяне
- около 200 гр сирене
- маково семе ( по желание)

Начин на приготвяне:
1. Правя си квас с 300 мл прясно мляко, маята и захарта. Изчаквам около 10 мин да се активира.
2. През това време в съда на хлебопекарната слагам в този ред:
- 1 цяло яйце и белтъка от второто
- олиото
- солта
3. След това прибавям кваса и накрая брашното с бакпулвера.
4. Включвам уреда на програма за месене на хляб и след нейния край изваждам тестото и го оставям върху набрашнена повърхност да си почине за 15 - 20 мин.
5. Намазвам тавата с краве масло.
6. Разделям тестото на 5 равни части.
7. Разточвам кора с големина 26см ( диаметърът на тавата) и я слагам вътре.


8. Поръсвам със сирене и повтарям процедурата с останалите части. Единствено на последния слой не слагам сирене.



9. Разрязвам на 8 триъгълника, като между разреза и краищата на питата трябва да има около 1см разстояние.


10. Усуквам всеки един триъгълник, за да оформя погачата.




11. Покривам с памучна кърпа и оставям да втаса за около 30 мин.
12. Разбивам останалия жълтък с 1 с.л. прясно мляко и с четка намазвам питката. Отгоре поръсвам с маково семе.


13. Пече се в загрята на 170 градуса фурна за 25 мин, а след това още 10 мин на 180.



14. Още гореща я изваждам от тавата и я слагам върху решетка със салфетки и хартия за печене, за да не се овлажнява. Отгоре покривам с кърпа.


Да ви е сладко! 💙

Коментари