Здравейте, прекрасни хора!
От няколко дни искам да споделя с вас един много ароматен сладкиш със сини сливи, поръсен с натрошен суров шамфъстък. И е крайно време да го направя преди да му мине сезонът на плода :)
Рецептата съм я публикувала през февруари, но тогава го правих с ябълки. Сега вече ще я има и в блога, за да я откривате по-бързо и лесно.
За да го приготвите, си пригответе форма с диаметър 26см.
Сладкиш със сини сливи и рикота
- 250 гр рикота ( 1 кутийка)
- 80 гр захар + 1 с.л. с връх
- 1 ванилия
- щипка сол
- 100 гр бадемово брашно
- 50 гр бяло брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- няколко сини сливи
- краве масло за намазване на формата
- около 40 - 50 гр натрошен суров шамфъстък ( по желание)
Начин на приготвяне:
1. Първо намазвам цялата форма с краве масло.
2. След това поръсвам дъното с 1 с.л. с връх захар.
3. Измивам хубаво сливите, нарязвам ги на полумесеци и ги подреждам върху захарта.
4. С миксер за 4 - 5 мин. разбивам яйцата, заедно с ванилията, захарта и щипка сол.
5. Прибавям рикотата и работя с миксера още 2 - 3 мин.
6. Смесвам брашната с бакпулвера и ги добавям по малко към сместа. Вече бъркам с телена бъркалка или силиконова шпатула.
7. Внимателно изсипвам тестото в тавичката.
8. Сладкишът се пече в загрята на 190 градуса фурна за около 40 мин.
9. Още докато е горещ го обръщам в чинията за сервиране.
10. Веднага след това го поръсвам с натрошен суров шамфъстък, за да може да поеме и от аромата на ядките. Тази стъпка е по желание, дори да не сложите от тях, вкусът на сладкиша ще е прекрасен.
11. Поднася се добре охладен и се съхранява в хладилник.
Да ви е сладко! 💙
Коментари
Публикуване на коментар