Добро утро, прекрасни хора!
С днешната рецепта ви пренасям във Франция, или поне ще се опитам :) защото макар и да произлила от френската кухня, галетът се среща навсякъде по света в най-различни варианти.
Ако и вие обичате комбинацията между хрупкаво тесто отвън и влажно такова отвътре, покрито с ароматни плодове, то това е вашият десерт :)
За да се насладите на всеки един вкус и аромат максимално, е добре да го поднесете напълно изстинал.
Желая ви цветен, щастлив и сладък петък!
Галет със смокини и круши
- 30 гр меко масло, нарязано на малки кубчета
- щипка сол
- щипка захар
- 280 гр бяло брашно
За пълнежа:
- 1 круша
- 8 - 10 смокини
- малко лимонов сок
- 2 - 3 щипки тръстикова захар ( кокосова, бяла, кафява)
За намазване:
- 2 с.л. прясно мляко
- 2 капки ванилов екстракт
- смлени белени бадеми
Начин на приготвяне:
1. В една купа смесвам всички съставки за тестото и го замесвам. Ако имате планетарен мискер, още по - добре :) няма да месите на ръка.
3. През това време измивам и нарязвам плодовете - смокините на кръгчета, а крушата на пръчици. Аз използвах два вида смокини - малки лилави и големи зелени.
4. Напръсквам ги леко с прясно изцеден лимонов сок.
5. Изваждам тестото от хладилника, слагам го върху леко набрашнена хартия за печене, поръсвам с малко брашно и разточвам на сравнително кръгъл лист с дебелина 3 - 4 мм.
6. По произволен начин нареждам плодовете като гледам да има разстояние два - три пръста от краищата.
7. Започвам да завивам галета като гледам да покрие част от плодовете и в средата да остане голям отворен кръг. Премествам го заедно с хартията в тавата, в която ще се пече.
8. Поръсвам плодовете в кръга с 2 - 3 щипки тръстикова захар.
9. Смесвам 2 с.л. прясно мляко с 2 капки ванилов екстракт и с четка намазвам краищата на галета.
10. Накрая поръсвам със смлени белени бадеми.
Да ви е сладко! 💙
Коментари
Публикуване на коментар