Шоколадов кекс с маскарпоне и праскови

Тези дни ми е тръгнало на кексове, затова ви предлагам още една рецепта за такъв 😃
Моя голяма любов са прасковите, смея да твърдя, че те са ми най-любимия плод, следвани от крушите и ягодите 😁 Когато са в сезон наистина изяждам много и все гледам да забъркам и някой друг сладкиш. И тъй като обожавам и кексове, реших да съчетая и двете :) Невероятен аромат и разкошен вкус 😍 
Разбира се, прасковите може да замените и с друг плод.
Формата, която използвах е с диаметър 26 см и височина 7см.  

Шоколадов кекс с праскови и маскарпоне


Необходими продукти за шоколадовата част:
- 7 яйца + 1 жълтък ( на стайна температура)
- 200 гр захар
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- 7 с.л. топла вода
- 7 с.л. олио
- 40 гр какао на прах
- 260 гр бяло брашно

Необходими продукти за бялата част:
- 3 - 4 праскови
- 1 белтък
- 250 гр маскарпоне
- 1 ванилия

Начин на приготвяне на кекса:
1. В една по-малка купа отделям един белтък, добавям към него една ванилия и разбивам на сняг.



2. Прибавям маскарпонето и разбивам с миксера, докато се получи гладка смес без топчета.
3. След това обелвам и нарязвам прасковите на кубчета.


4. Смесвам ги с бялата смес и оставям настрани.



5. Разделям останалите яйца на белтъци и жълтъци - белтъците в голяма купа, а жълтъците в малка ( добавям и този от първото яйце).
6. Белтъците разбивам със захарта, докато мога да обърна купата и те да не паднат. А жълтъците за 2 - 3 мин. с ванилията и щипка сол.




7. Прибавям жълтъците към белтъците и внимателно с бавни кръгови движения ги разбърквам.



8. Слагам олиото и водата и отново разбърквам внимателно.
9. Пресявам брашното и какаото и ги добавям по малко към яйчената смес. Бъркам, докато се получи гладка консистенция без бучки.



10. Намазвам формата за печене с краве масло и на дъното разпределям половината от шоколадовата смес.



11. След това изсипвам цялата смес с прасковите и завършвам с останалата кафява.



12. Загравям фурната на 180 градуса и пека кекса за около 40 мин. Проверявам дали е готов с дървен шиш.
13. След като се изпече, го оставям да се охлади във формата за около 20 мин, преди да го извадя.


Да ви е сладко! 💙


Коментари