Обичате ли солен пай? А опитвали ли сте някога?
Аз го обожавам, даже повече от сладкия 🙂
Днес приготвих един зеленчуков - много ароматен, хрупкав отвън и сочен отвътре 🤤
Разбира се, плънката търпи промени, но тестото си го правя едно и също. Изчислила съм си така количеството на съставките му, че да мога да правя пай в кръгла тава с диаметър 26см.
Солен пай със зеленчуци
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 яйце
- 240 гр бяло брашно
- 120 гр масло охладено и на малки кубчета
- 60 мл вода
- щипка сол
За плънката:
- около 100 гр аспержи
- 1 червена чушка
- 1/2 жълта чушка
- 1 тиквичка
- малко парче праз
- 3 яйца
- 100 гр натрошено краве сирене
- 50 гр настърган кашкавал
- 1 - 2 с.л. зехтин ( олио)
- 2 - 3 щипки сол
- 2 -3 щипки смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
1. В дълбока купа слагам всички продукти и с ръце започвам да меся, докато се смесят всички те добре.
2. Оформеното тесто увивам в стреч фолио и прибирам в хладилника за около 1 час.
Приготвяне на плънката:
3. Докато тестото си почива започвам да режа зеленчуците и да приготвям пълнежа. Нарязвам:
- тиквичката на сравнително тънки шайби
- чушките на ленти
- праза и аспержите също на шайби
4. Зехтина наливам в тиган и когато загрее добре, слагам всички зеленчуци без аспержите.
5. Запържват се за около 10 мин, след това добавям аспержите, сол и черен пипер и готвя още 2 - 3 мин.
6. Свалям от котлона и оставям настрани, за да изстива сместа.
7. В купа разбивам яйцата и към тях прибавям сиренето и кашкавала.
8. Охладените вече зеленчуци смесвам с яйчената смес.
Оформяне на пая:
9. Изваждам тестото от хладилника и го разточвам между два листа хартия за печене. Гледам големината на получения блат да е малко по-голяма от тавата, за да обхване освен дъното и стените ѝ.
10. Внимателно отлепям горната хартия и обръщам тестото във формата. После отлепям и другата хартия.
11. С пръсти дооформям блата в тавичката и изсипвам плънката. Гледам да я разпределя равномерно.
12. Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 55 - 60 мин, зависи от фурната.
13. Поднася се охладен :)
Да ви е сладко 💙
Коментари
Публикуване на коментар