Честит 6 - ти май! ❤️
Честит имен ден на всички, които празнуват днес! Нека свети Георги ви дарява със здраве, късмет и щастие! 🍀
Аз много обичам да правя торти, макар и да не ме бива в украсяването им 😁 но пък на вкус са винаги чудесни.
Бях ви споменавала, че първият си десерт направих на 9г и това беше прекрасният кекс на баба, а второто нещо беше именно пандишпанова торта 😊
Този сладкиш се приготвя по-бавно, но за сметка на това е много вкусен и си заслужава отделените време и усилия 🙂
Необходими са ви 2 кръгли тави с диаметър 26см.
Торта " Шахмат"
Лимонов блат:
- 5 яйца на стайна температура
- 150 гр бяла захар
- 150 гр бяло брашно
- 5 с.л. топла вода
- настъргана кора от 1 лимон
- 1 ванилия
Какаов блат:
- 5 яйца на стайна температура
- 150 гр бяла захар
- 5 с.л. топла вода
- 110 гр бяло брашно
- 40 гр какао на прах
- 1/2 пак. захар с аромат на ром ( по желание)
За крема:
- 250 мл млечна сметана ( течна сметана)
- 3 жълтъка
- 4 с.л. царевично нишесте
- 5 с.л. захар
- 500 мл прясно мляко
- 1 ванилия
- 1 бял шоколад
За сиропиране:
- сокът от един ягодов компот
Допълнително:
- малко ягоди
- шоколадови топчета
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да се направи крема. Аз лично си го приготвям от предната вечер.
Приготвяне на крема:
Той ви е познат от другите ми рецепти за торти - яйчен крем. На посочения линк ще откриете подробни снимки как се прави https://yummywithmama.blogspot.com/2022/04/blog-post_25.html
1. С вилица разбивам жълтъците и захарта. Към тях добавям няколко капки от млякото.
2. В касерола слагам царевичното нишесте и към него прибавям сместа с жълтъците. Разбърквам с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.
3. След това добавям млякото и отново разбърквам да получаване на гладка смес.
4. Включвам котлона и започвам да бъркам с бъркалката непрекъснато, докато се сгъсти кремът.
5. Дърпам касеролата настрана и слагам вътре 1 ванилия и начупения бял шоколад.
6. Когато шоколадът се разтопи, разбърквам още малко до хомогенност.
7. Покривам плътно със стреч, за да не влиза въздух от никъде.
8. Оставям да се охлади и след това прибирам в хладилника.
9. Точно преди да започна да сглобявам тортата, разбивам сметаната с миксера и към нея добавям яйчения крем.
Приготвяне на лимоновия блат:
1. С миксер разбивам яйцата + захарта + ванилията до получаване на пухкава смес, около 5-7 мин.
2. След това добавям водата и настърганата кора от лимон. Бъркам с телена бъркалка.
3. По малко слагам и от брашното.
4. Готовата смес изсипвам в тава с хартия за печене и слагам в загрятата на 180 градуса фурна за 20 - 25 мин. Най-лесно се разбира, че е готов блата, когато се отлепи сам от стените на формата.
5. Оставям го във формата за около половин час да се охлади. След като го извадя, го поставям върху решетка и отлепям хартията за печене.
Приготвяне на какаовия блат:
1. С миксер разбивам яйцата + захарта + захарта с аромат на ром до получаване на пухкава смес, около 5-7 мин.
2. След това добавям водата и разбърквам с телена бъркалка.
3. Смесвам брашното с какаото и по малко ги прибавям към сместа. Бъркам до хомогенност.
4. Готовото тесто изсипвам в тава с хартия за печене и слагам в загрятата на 180 градуса фурна за 20 - 25 мин.
5. Оставям във формата за около половин час да се охлади. След като извадя блата, го поставям върху решетка и отлепям хартията за печене.
Изрязване на блатовете:
!! Преди да започна да изрязвам блатовете, трябва да са напълно изстинали.
1. Приготвям си една купа/чиния, с по-малък диаметър от този на блатовете и една чаша/купичка - по-малка от другия съд.
2. Слагам купата/чинията в средата на първия блат и с помощта на остър нож започвам да го изрязвам около съда.
3. В средата на отрязаното парче слагам чашата/купичката и изрязвам по същия начин.
4. Същите стъпки следвам и при втория блат.
Сглобяване на тортата:
1. Взимам най-голямото светло изрязано парче, сиропирам го с няколко лъжици ягодов сок ( към 11 - 12 с.л.) и намазвам с крем вътрешните стени.
2. Слагам вътре средно какаово кръгче, сиропирам ( около 7 - 8 с.л.) и мажа с крем вътрешните стени.
3. Завършвам с лимоново малко кръгче. Поставям го и го сиропирам ( около 4 - 5 с.л.).
4. Намазвам с крем и посипвам с няколко нарязани на малки парчета ягоди.
5. Втория ред на тортата редя по същия начин, само цветовете са - кафяво, жълто, кафяво.
6. Намазвам втория ред и страните на тортата с останалия крем. А отгоре посипвам с шоколадови топчета.
7. Прибирам в хладилника за няколко часа или най-добре за една нощ.
Да ви е сладко! 💙
Коментари
Публикуване на коментар