Вече съм споделяла в страничката как правя фокача със чери домати и сирене. Хубавото на този хляб е, че може да направите каквато картина искате с каквито продукти харесвате и винаги е безкрайно вкусен 🤤
Днес избрах да не слагам сирене, а да "рисувам" с чери домати и зелена чушка, за да се получи моето "ябълково дърво" 😊🌳
Пробвала съм да пека фокачата в 3 различни по големина правоъгълни тави, докато уцеля коя е най-подходяща, така че дебелината на хляба да е перфектна за вкуса на моето семейство 🙂 И за нас това е форма с мерки 36 × 26 см.
Ако искате фокачата да е тънка и хрупкава, я направете в тавата от фурната. А за да е по-дебела и мека, то използвайте малка - 26 × 18см. Разбира се, остава и вариантът за печене в кръгла форма 🙂
Фокача
- 250 мл топла вода
- 1 пак. суха мая ( 7 гр)
- 1 ч.л. захар
- 1 непълна ч.л. сол
- 50 мл зехтин + 20-30 мл допълнително
- 500 гр брашно
- чери домати
- 1 зелена чушка
- чубрица
Начин на приготвяне:
1. В купа смесвам топлата вода, захарта и маята. Изчаквам 10-тина минути да шупне.
2. След това добавям солта и 50 мл зехтин. Бъркам с вилица.
3. Пресявам брашното и постепенно го прибавям към сместа. Омесвам гладко и средно меко тесто.
4. Намазвам тавата, която съм избрала, със зехтин и с ръце разстилам тестото по цялото дъно. Покривам с кърпа и оставям да втаса за 30- 40 мин.
5. Готовият блат мажа със зехтин и надупчвам навсякъде с пръст.
6. Поръсвам с чубрица и редя доматите и нарязаната чушка, за да оформя моята картина.
7. Пека в загрята на около 200 градуса фурна за 25 - 30 мин.
Да ви е сладко! 💙
Коментари
Публикуване на коментар