Чушки с ориз и зеленчуци

Здравейте! 🍀

Днес избрах да ви споделя едно от най-обичаните ястия на моя съпруг, а именно пълнени чушки с ориз и зеленчуци 😊 или както им казваме по моя край - пълнени пиперки 😁
Когато намеря в магазина трицветни кръгли чушки, обичам да готвя с тях, защото ястието става много цветно и красиво 😍 Тук единствено е малко по-различно печенето, защото са по-месести и дебелокожи, т.е. първо ги готвя под фолио, а след това го махам. Докато при обикновените чушки пека без фолио до получаване на хубав загар и от двете страни.

Пълнени чушки с ориз и зеленчуци


Необходими продукти:
- 8 бр. чушки
 - около 1ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 2 парчета праз
- 2-3 скилидки чесън
- 1 голям морков
- 2-3 домата ( 1 буркан домати на кубчета)
- 2 - 3 с.л. зехтин ( олио)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. червен пипер
- вода

Начин на приготвяне:
1. Първо измивам и почиствам от семената шест чушки, като запазвам капачетата, които съм изрязала.
2. Нарязвам 2 чушки и останалите зеленчуци на кубчета.
3. Загрявам добре мазнината в тиган и запържвам всичко без доматите за 2 - 3 мин.
4. След това добавям и тях + подправките.
5. Прибавям ориза + около половин чаша вода. Разбърквам и оставям на слаб огън, докато оризът попие водата и се сгъсти.
6. Подреждам чушките във дълбока тава и ги пълня с плънката почти до горе. Накрая ги затварям с капачетата.




7. Наливам вода до средата на тавата. Покривам с хартия за печене и алуминиево фолио.
8. Пекат се първо в загрята на 200 градуса фурна за 45 мин. След това махам хартията и фолиото, усилвам на 220 градуса и пека до получаване на хубав загар.


Да ви е сладко! 💙

Коментари