Празнична погача

Знаете, че у дома сме големи почитатели на всякакъв вид тесто 😃 И нямаше как на днешния празничен ден да не зарадвам момчетата с една специална празнична пита ❤️
Да си призная, доста се измъчих с изписването на буквичките с тези малки семенца мак, но си заслужаваше. Марти и Ники останаха много впечатлени 😊
Тавата, която използвам, е с диаметър 26см.

Празнична погача


Необходими продукти:
- 1 яйце + 1 жълтък
- 350 мл топло прясно мляко + отделно няколко капки
- 50 мл кисело мляко ( около 3 с.л. лъжици)
- 100 мл олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 пак. суха мая ( 7гр)
- 630 гр бяло брашно + допълнително
- сирене ( по желание)
- краве масло за намазване на тавата
- маково семе ( по желание)

Начин на приготвяне:
1. В купа слагам млякото, захарта и маята. Оставям за около 10 мин да се активира маята.
2. В друга купа с телена бъркалка разбивам  1 яйце + киселото мляко + солта + олиото.
3. Добавям и готовия квас.
4. Брашното пресявам и по малко прибавям към сместа. Вече бъркам с вилица. 
5. След това премествам на набрашнена повърхност и омесвам тестото.
6. Премествам го в голяма купа, покривам с кърпа и оставям да втаса на топло за 1 час.
7. Намазвам формата за печене с краве масло по стените и по дъното.
8. От втасалото тесто откъсвам едно парче, което правя на топка и я слагам в центъра на тавата.


9. Останалото разточвам на не много тънка голяма правоъгълна кора.


10. Посипвам с малко натрошено сирене и прегъвам на 2 .



11. След това още веднъж на две и още един път - общо три пъти.



12. След това хващам полученото руло от двете страни и започвам да усуквам.


13. Премествам го в тавата и увивам около центъра.


14. Покривам с кърпа и оставям за около 40 мин да втаса.
15. Разбивам жълтъка с малко мляко, намазвам питката и поръсвам с маково семе.




16. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 40 - 45 мин, зависи от фурната.


Да ви е сладко! 💙

Коментари