Пилешки кюфтета с печени картофки

Споделям днешната вечеря с вас - пилешки кюфтенца, печени пресни картофки и таратор за единствените му почитатели у дома - аз и Ники 😁🤤 Рецептите са много лесни и познати, с изключение на кюфтета, които вярвам че биха се харесали на всеки 🙂

Пилешки кюфтета и печени пресни картофки


* Необходими продукти за кюфтетата:
- около 700 гр пилешко филе
- 3 - 4 средни картофа
- 1 тиквичка
- 1 голяма или 2 по-малки глави лук
- 1 ч.л. сол ( на вкус)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1 яйце
- 1-2 натрошени сухара ( по желание)

Начин на приготвяне на кюфтета:
1. Месото режа на парченца и слагам в чопъра, за да стане нарязано много на дребно.



2. По същия начин процедирам с картофите, тиквичката и лука.






3. Всички продукти изсипвам в голяма и дълбока купа. Добавям яйцето, подправките и натрошените сухари и разбърквам хубаво с ръце. За по-сочни кюфтета пропуснете сухарите, сместа ще е малко по-трудна за работа и оформяне. Хубаво е да престои поне 1 час в хладилника преди да се използва.



4. Кюфтета оформям с леко намазнени ръце и пека в грил тиган. Подходящи са и за печене във фурната на 200 градуса или във еър фраер на 180 градуса за 12 мин.

* Необходими продукти за картофките:
- пресни картофи
- олио или зехтин
- сол на вкус
- малко черен пипер

Начин на приготвяне:
1. Първо накисвам картофите във вода за около 20 - 30 мин и след това хубаво ги измивам.
2. Нарязвам на сравнително еднакви парчета и слагам в тавата, в която ще се пекат. Добре е на дъното да има хартия за печене ( нещо което в бързината пропуснах днес).
3. Овкусявам с олио, сол и черен пипер. 


4. Разбърквам и слагам във фурната на 210 градуса до получаване на хубав загар.

За тарарора мисля, че рецепта не е необходима 🙂, но ето аз как го правя. Използвам:
- 1 кофичка кисело мляко от 400 гр ( 3,6%)
- 1 кофичка вода
- краставица нарязана на малки кубчета
- 2 скилидки пресован чесън
- сол на вкус
- копър на вкус

Да ви е сладко! 💙

Коментари