Кръфин козунак

Добър вечер в първия ден на новата седмица 🙃 Пожелавам ви да е топла и щастлива!

Аз продължавам с ранните си предложения за козунаци 😊 за да имате достатъчно време да ги направите и вие за Великден, ако са ви допаднали 🙂
Днешният козунак е по- различен от тези, които традиционно се приготвят, но е толкова вкусен и ефектен, че със сигурност заслужава място на великденската трапеза 🤤😍
За първи път направих кръфин миналата година и много ми хареса. Гледала съм и съм правила различни рецепти и накрая си съчиних моя, която смятам за изключително сполучлива 😊
Ще са ви необходими 2 еднакви тави с диаметър 20см. Моите са високи 6.7см. Ако използвате по-малки ( 18 см), времето за печене ще е по-дълго, а козунаците по-високи. Също така не е задължително да се придържате към плънката, която правя аз - може да замените с ядки и сушени плодове по ваш вкус 🙂

Кръфин козунак


Необходими продукти за 2 броя:
- 2 цели яйца на стайна температура + 2 белтъка
- 220 мл топло прясно мляко
- 150 гр захар
- 60 гр меко масло + още 50 гр пак меко
- 70 мл олио
- щипка сол
- 2 ванилии
- 21 гр прясна мая ( 1/2 кубче)
- 670 гр бяло брашно + допълнително за разточване
Пълнеж:
- 1 бял шоколад нарязан на малки парчета ( аз използвах на Lindt)
- 100 гр сушени кайсии ( нарязани на дребно)
- 50 гр суров белен шам фъстък ( разрязан на 2 по дължина)
За намазване на козунаците:
- 2 жълтъка
- 1 с.л. прясно мляко

Приготвяне на тестото с хлебопекарна:
1. За да приготвяне на кваса е необходимо маята да се натроши и да се добави към прясното мляко + 1 ч.л. захар. Оставя се настрана за 10- тина минути.
2. През това време слагам в купата на хлебопекарната яйцата и белтъците, олиото, щипка сол, останалата захар и ванилиите.
3. Активираната мая добавям и нея към тази смес, заедно с пресятото брашно.




4. Включвам на програма за месене на хляб, която е дълга 1 час и 15 мин.
5. Докато замесва тестото, слагам по малко от мекото масло, по същия начин като при другата рецепта за козунак.
6. След края на програмата, изваждам тестото на леко набрашнена повърхност и меся 5-6 мин.
7. Слагам го в голяма купа, поръсена с брашно. Покривам с памучна кърпа и оставям да втаса за 1 час.

Тесто без хлебопекарна:
- Квасът се приготвя по същия начин.
- Яйцата + белтъците, останалата захар, олиото, щипка сол и ванилиите, се разбъркват с вилица или телена бъркалка.
- Готовият квас също прибавям към яйчената смес.
- Пресявам брашното и започвам да слагам от него към сместа. Когато стане трудно да се бърка с вилицата, премествам на масата/плота и започвам да меся.
- Постепенно прибавям мекото масло и така докато тестото го поеме цялото. Месенето отнема около 20-30 мин.
- Слагам го в купа, поръсена с брашно, за да втаса за 1 час, покривам с памучна кърпа.
- След това отново меся тестото за 5 мин върху повърхност с малко брашно и връщам в купата да втаса втори път за 1 час.



8. Вече втасалото 2 пъти тесто разделям на 2 еднакви по тегло топки.



9. Взимам първата и я разточвам на голям правоъгълник, с дебелина около 3мм ( може и повече).



10. Взимам половината от мекото масло, което съм приготвила, и с ръце го разнасям по цялата кора.


11. Посипвам с половината сушени кайсии, половината шоколад и половината от шам фъстъка.
12. Завивам на руло, което разрязвам с нож през средата. Оставям около 1см неразрязано в единия край. 


13. Навивам първата половинка на охлюв, а след това в обратна посока и другата.





14. На дъното на двете форми слагам хартия за печене, а също така и по краищата. За да залепне по-добре страничната хартия, намазвам стените леко с масло.



15. Едното охлювче слагам върху другото и премествам в тавата.


! По същия начин процедирам и с другия козунак.


16. Включвам фурната на 50 градуса, чакам да ги достигне и я изключвам. После слагам вътре тавите. Оставям кръфините да втасат за 45 мин.
17. Изваждам ги и усилвам фурната на 150 градуса.
18. Намазвам козунаците с 2 жълтъка, разбити с няколко капки прясно мляко.


19. Пека ги първо 40 мин на 150 градуса. После усилвам фурната на 170 градуса и пека още 20 мин или до суха клечка, зависи от фурната ви. Последните 15 мин от печенето, покривам козунаците с фолио, за да не изгорят - следете цвета на козунака, може и да не се наложи да се покриват.


20. Изпечените кръфини оставям във формите 10 - 15 мин, преди да ги извадя.




Да ви е сладко! 💙



Коментари