Руло "Стефани" и картофено пюре

Традицията повелява след Великден да направя едно руло "Стефани" 😁 Любимо ми е, особено в комбинация с картофено пюре 🤤 затова и реших да опиша рецептите им заедно. От години ги приготвям по начина, по който ще ви представя сега и винаги се получават перфектни 😊
Предполагам, че все още имате останали сварени яйца, така че отделете си 6 и си спретнете тази вкусотия 🙂 

Руло "Стефани" и картофено пюре


Необходими продукти за рулото:
- 1 кг свинска кайма
- 1 средна тиквичка
- 1 голяма глава лук/ 2 малки
- 2 - 3 скилидки чесън
- 1 яйце
- 5 с.л. с връх натрошени сухари/ галета
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. сладък червен пипер
- 2- 3 щипки смлян черен пипер
Плънка:
- 6 варени яйца
- 2 големи кисели краставички
- 1 голям морков/ 2 малки
Допълнително:
- около 1 ч.ч. вода
- 2 белтъка 

Начин на приготвяне на рулото:
1. Нарязвам моркова на ленти и слагам да се вари.
2. Киселите краставички също нарязвам на ленти.
3. Яйцата обелвам и оставям цели.
4. Настъргвам тиквичката, а лука и чесъна ги нарязвам на дребно.
5. Слагам каймата в голяма купа, за да ми е удобно да меся след това.
6. Към нея добавям зеленчуците - лук, чесън и тиквичка, всички подправки, яйцето и натрошените сухари ( галета).



7. С ръце хубаво омесвам каймата, за да може да се овкуси равномерно навсякъде.


8. Взимам тавата, в която ще оформям и пека рулото и на дъното слагам алуминиево фолио. Размерът е 36×26 см.


9. По дъното на формата разпределям цялата кайма, за да се получи равномерен блат.


10. На дългата страна на тавата нареждам един ред моркови, един ред краставички, яйцата и пак моркови и краставички.


11. След това, с помощта на фолиото, започвам да навивам рулото. Когато е навито, внимателно махам фолиото.



12. С четка го намазвам цялото с белтъци и наливам около 1 ч.ч. вода в тавата.


13. Преди да влезе във фурната покривам тавата първо с хартия за печене, а след това с алуминиево фолио.



14. Пека го отначало 40 мин на 180 градуса, след това махам фолито и хартията за печене. Усилвам фурната на 200 - 210 градуса и пека още около 20- 25 мин до получаване на приятен загар.


Във времето, в което рулото се пече, приготвям картофеното пюре.

Необходими продукти за пюрето:
- около 1кг обелени картофи
- 3- 4 с.л. зехтин
- сок от 1/2 среден лимон
- 3- 4 с.л. прясно мляко
- сол на вкус ( около 1 ч.л.)
- 1 с.л. майонеза

Начин на приготвяне на пюрето:
1. Нарязвам картофите на кубчета и ги слагам в тенджерата да се варят.


2. По време на варенето се образува пяна, която махам с лъжица.


3. След като са напълно сварени картофите, излизвам около 3/4 от водата, а другата остава в тенджерата.
4. Добавям зехтина, солта, лимоновия сок и млякото и започвам да ги мачкам.


5. Оставям пюрето да се охлади за около половин час. После добавям майонезата и разбърквам до неговото уеднаквяване.


Най-вкусно и приятно е ястието, когато е поднесено топло :)

Да ви е сладко! 💙


















Коментари