Торта с козунак

Тази година, да си призная, попрекалих с печенето на козунаци - Прибрахме 2 във фризера, носих на приятели и накрая реших, че ще пробвам да направя торта от козунак 😃

Получи се една от най-вкусните и сочни тортички, които някога съм правила 🤤😊 затова нямаше как да не споделя рецептата с вас.

Използвах тава с падащо дъно и диаметър 26см. 

Торта с козунак


Необходими продукти:
- 1 козунак ( аз използвах моя портокалов)
- няколко ягоди
- 250 мл млечна сметана
- 100 гр натрошени бисквити Орео

За яйчения крем:
- 5 жълтъка
- 5 с.л. захар
- 500 мл прясно мляко
- 4 с.л. царевично нишесте
- 1 есенция ванилия
- 1 пак. ванилова захар ( 10 гр)
- 30 гр краве масло

За сиропа:
- 200 гр захар
- 400 мл вода

Приготвяне на крема:
1. В касерола слагам царевичното нишесте.


2. В малка купичка съм отделила жълтъците и към тях прибавям захарта и около 2 - 3 с.л. от прясното мляко. Разбърквам добре с вилица.




4. Яйчената смес изсипвам при нишестето в касеролата и разбърквам с телена бъркалка, докато се махнат всички бучки.



5. След това добавям прясното мляко, разбърквам и включвам котлона на максимална степен. Започвам да бъркам непрекъснато до сгъстяване на крема. Внимавам да не стане на бучки.



6. Готовия крем махам от котлона и добавям ванилията, есенцията и маслото. 


7. Когато маслото се разтопи, разбърквам отново и покривам плътно със стреч фолио, така че да не влиза въздух от никъде. Оставям да изстива и след това прибирам в хладилника за 2-3 часа. ( Може да се остави и за 1 нощ)



8. В дълбока купа и с миксер, разбивам сметаната до сгъстяване. Използвам и харесвам тази от снимкта, купувам я в Кауфланд.



9. Прибавям вече студения яйчен крем и продължавам да бъркам с миксера до получаване на гладка консистенция.



10. Слагам натрошените бисквити, разбърквам хубаво с шпатула и кремът е готов.




Приготвяне на сиропа:
Докато кремът се охлажда, започвам да правя сиропа.
11. Изсипвам захарта в касерола и включвам котлона на максимална степен.


12. Когато се разтопи почти изцяло, наливам водата и оставям да се вари до кипване. 



13. Изключвам котлона и оставям там сиропа до пълното разтваряне на захарта.


14. За сиропирането на тортата трябва да е на стайна температура.

Сглобяване на тортата:
15. Нарязвам козунака на филии с дебелина около 1см и подреждам на дъното на формата, така че да се запълни изцяло.



16. С една по-голяма лъжица сиропирам оформения блат. Гледам навсякъде да съм сложила еднакво количество от сиропа.


17. Намазвам с половината крем и нарязвам няколко ягоди на малки парчета, които разпределям върху крема.



18. Нареждам още един козуначен блат, сиропирам, намазвам с останалия крем и прибирам за няколко часа в хладилника.




19. Накрая с нож внимателно отлепят стените на тортата от формата и свалям ринга. Получава се много ефектна торта 🙂



Да ви е сладко! 💙
























 

Коментари