Козунак на конци

Козунакът - за него рецепти има много и навсякъде. През годините съм правила различни опити - някой сполучливи, други не. С практиката и знанията, които натрупах, успях да си създам идеалната рецепта за мек, пухкав, вкусен и на много конци, великденски козунак. Най-хубавото е, че го замесва хлебопекарната и само преди второто втасване го меся малко на ръка. Тук е мястото да благодаря на мама за всички съвети, които ми в давала през годините, за да постигам сега такива резултати ❤️❤️

Постарала съм се да опиша подробно целия процес 🙂

Продуктите, които използвам, са достатъчни за направата на два козунака, които се пекат в стандартни правоъгълни форми с размер 30 × 11 см.

Козунак на конци


Необходими продукти за тестото:

- 2 яйца + 2 жълтъка на стайна температура
- 330 мл топло прясно мляко
- 21 грама прясна мая ( 1/2 кубче) или 10гр суха
- 150 гр захар
- 60 мл олио + допълнително за второто месене
- 70 гр меко краве масло
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 ванилии
- настъргана кора от 2 лимона
- щипка сол
- 670 гр бяло брашно + допълнително при разточване 

За шоколада:
- 50 гр нискомаслено какао на прах
- 150 мл прясно мляко
- 1 с.л. пудра захар ( по желание)

За пълнежа:
- 1 кутия цветен локум
- ядки - орехи, бадеми ( по желание)
- златни стафиди ( по желание)

За намазване:
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. прясно мляко

За поръсване:
- натрошени бадеми ( по желание)

Начин на приготвяне с хлебопекарна:



1. Първо правя кваса, който се състои от прясното мляко, натрошената мая, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Смесвам ги и оставям за 10-тина минути.
2. През това време, в купата на хлебопекарната, слагам двете яйца с двата жълтъка, олиото, останалата захар, ванилиите, лимоновия сок, настърганата кора от лимоните и щипка сол.



3. Готовият квас изсипвам при останалите съставки. Добавям и пресятото брашно.
4. Включвам хлебопекарната за месене на хляб и докато се замесва тестото, прибавям постепенно мекото масло.


5. До края на програмата тестото ще втаса един път.
6. Когато е готово, го изваждам и меся на ръка за около 10 мин върху повърхност, намазана с олио.
7. Намазвам с олио и една голяма купа, в която слагам тестото да втаса за втори път. Увивам я с фолио за свежо съхранение и оставям на топло за 1 час.
! Важно е когато се приготвят козунаци температурата в стаята да е между 23 и 24 градуса. Другият вариант е да се включи фурната на 50 градуса, когато ги достигне, да я изкючите и да ги сложите вътре за 1 час.

Приготвяне на тестото без хлебопекарна:

- Квасът се приготвя по същия начин.
- Яйцата + 2 жълтъка се разбиват с вилица и към тях се прибавят останалите продукти, без маслото и брашното.
- Готовият квас също прибавям към яйчената смес, бъркам с вилица.
- Пресявам брашното и започвам да слагам от него към сместа.
- Върху намазана с олио повърхност започвам да меся тестото, като постепенно прибавям мекото масло.
- Докато меся, периодично удрям тестото в масата. Целия процес продължава около 30 мин - 40 мин.
- Слагам го с намазана с олио купа да втаса за 1 час, която увивам със стреч фолио.
- След това отново меся тестото за 10 мин върху повърхност с олио и връщам в купата да втаса втори път за 1 час.

8. Докато трае този процес, приготвям шоколада, с който ще мажа козунаците. За целта смесвам какаото и млякото ( ако искате да е сладък, добавете пудра захар, аз не добавям) и разбърквам с вилица до получаване на гладка консистенция.


9. Нарязвам локума на малки части - всяко парче разрязвам на 6 или 8 парченца. Приготвям ядките и стафидите. Този път не съм слагала и пълнежът ми се състои само от шоколад и локум.
10. Когато тестото е готово, го премествам на набрашнена повърхност и го разделям на две равни части - излизат по около 730 - 740 гр.



11. Взимам първата топка и я разделям на 2. Всяка част разточвам на правоъгълна не много тънка кора.
! Важно при козунаците е да не се разточват тънко, за да не се разкъса тестото при втасване и печене.


12. Намазвам всяка с шоколад и посипвам с локум. ( плюс ядки и стафиди)


13. Навивам на две отделни рула като лего ги притискам в краищата, за да се затворят и да не излиза пълнежа.


14. Поставям ги едно върху друго, така че да образуват Х.


15. Преплитам ги на плитка, като подпъхвам крайчетата отдолу под формата.


! По същия начин процедирам и с втората половина на тестото.
16. Готовите козунаци слагам в тавичките, в които има хартия за печене.


17. Покривам ги с памучна кърпа и оставям за 1 час да втасат.
18. Преди да се пекат, ги намазвам с разбити 2 жълтъка с прясно мляко и посипвам с натрошени бадеми.



19. Загрявам фурната на 160 градуса и слагам едновременно и двете тави вътре. Времето за печене варира между 50 мин и 1 час - зависи от фурната. При мен се изпичат идеално за 55 мин.
! Най-сложният процес при приготвянето на козунака е печенето. Трябва много да се внимава с времето - не трябва нито да се бърза с изваждането, нито да се оставя прекалено дълго във фурната. В единият случай ще е недопечен и влажен, а в другия препечен и сух.
20. Изпечените козунаци оставям за 10-тина минути във формите, преди да ги извадя от там.



Да ви е сладко! 💙




























Коментари