"Докато обичаме, всичко има значение. Докато ни обичат, всичко има смисъл.", е казал поетът Добромир Бонев. Затова нека си простим и нека се обичаме, както днес - така и през всеки един ден от годината.
Едно от ястията на масата на Сирни заговезни е питата със сирене, затова реших да ви предложа точно тази рецепта. С продуктите, които ще опиша, правя питка с диаметър 26 см. В края на рецептата ще кача снимки, които изобразяват най-важните етапи от приготвянето.
Плетена пита
- 2 яйца + 2 жълтъка за намазване
- 200 мл топло прясно мляко
- 200 гр кисело мляко
- 1 с.л. захар
- 1 пак. суха мая ( 7 грама)
- 1 непълна ч.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 4 с.л. зехтин
- 700 гр пресято бяло брашно + за разточване
- около 50 гр разтопено масло
- около 100 гр сирене
Начин на приготвяне:
! Ако използвате хлебопекарна за замесване на тестото, първо слагате течните съставки, после сухите. Ако не разполагате с такава, ето ги стъпките за замесване:
1. В малка купа наливам топлото прясно мляко + захарта, 1 с.л. от брашното и маята. Оставям настрани за 15 - 20 мин, докато маята шупне.
2. В голяма купа, с вилица, разбивам двете яйца, заедно с киселото мляко, солта, зехтина и лимоновия сок.
3. Когато маята е готова, добавям към яйчената смес и продължавам да бъркам с вилица.
4. Започвам по малко да прибавям брашното и когато вече сместа се сгъсти, я изсипвам върху набрашнена повърхност и си омесвам гладко тесто.
5. След това го връщам обратно в купата, завивам го със стреч фолио и памучна кърпа и оставям да втаса за 1 час.
6. Втасалото тесто разточвам върху набрашнената маса на не много тънка кора, около 5 - 6 мм.
7. Намазвам я с разтопеното масло, поръсвам с натрошено сирене и навивам на руло.
8. На около половин - един сантиметър от единия край на рулото, започвам да разрязвам по дължина до другия край. Трябва да се получат 3 ленти, които да се сплетат на плитка.
9. Готовата плитка навивам в кръг и слагам в тавата, която съм намазала с масло.
10. Завивам я с фолио за свежо съхранение и памучна кърпа и оставям да втаса за 30 мин.
11. С вилица разбивам 2 жълтъка и намазвам втасалата пита.
12. Пека я в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар