Питчици със сирене

Добро утро!
Днешната закуска е приготвена от снощи и така мама има малко повече свободно време за кафе. Тези питки са малки, вкусни, меки и много лесни за приготвяне. Вкъщи сиренето е на почит и затова повечето тестени храни са направени с него, но тестото е подходящо и за сладки питки - с мармалад или шоколад.

Питчици със сирене

Необходими продукти:
- 1 яйце + 1 жълтък за намазване
- 200 мл топло прясно мляко
- 1 ч.л. мед
- 3 гр суха мая
- 1 ч.л. сол
- 40 гр разтопено краве масло
- 320 гр бяло брашно + за разточване
- сирене на вкус
- няколко капки прясно мляко

Начин на приготвяне:
Ако използвате хлебопекарната за замесване и втасване на тестото, то първо слагате течните съставки и след това сухите. След края на програмата, тестото се изважда и се оставя да почине върху набрашнена повърхност за 20 мин.
Ако не използвате хлебопекарна:
1. Смесвам топлото мляко със сухата мая и 1 с.л. от брашното. Оставям настрана за 15- 20 мин.
2. В купа с вилица разбивам яйцето + солта + меда + маслото.
3. Добавям шупналата мая и пак разбърквам добре.
4. Пресявам брашното и започвам по малко да го прибавям към сместа.
5. Когато стане трудно да се разбърква с вилицата, я премествам на набрашнена повърхност, за да омеся гладко и меко тесто.
6. Връщам го обратно в купата, покривам със стреч фолио и памучна кърпа и оставям на топло да втаса за 1 час.
7. Втасалото тесто разточвам в правоъгълна кора със средна дебелина.
8. Поръсвам с желаното количество натрошено сирене и навивам на руло.
9. Нарязвам го на кръгове с дебелина два пръста и подреждам в тава с хартия за печене.
! Ако правите сладки питки - с мармалад или шоколад, най-добре е да разрежете рулото с конец, за да не се разтече пълнежа и да се запази красивия ефект вътре.
10. Покривам с фолио и памучна кърпа, оставям на топло да втасат за 30 - 40 мин.
11. Втасалите питчици намазвам с 1 жълтък, разбит с няколко капки мляко.
12. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин.
13. За да останат меки за следващия ден, след като изстинат добре, ги прибирам в затворена торбичка, в която не влиза въздух.

Да ви е сладко!








Коментари