Пухкави кашкавалки

Почти не минава ден, в който децата да не си поръчат нещо тестено за хапване. И въпреки това винаги трябва да бъда максимално креативна в начина на поднасяне на храната, за да им привлече вниманието и да събуди техния апетит. Днешната следобедна закуска нарекох " Пухкави кашкавалки", а те щом ги видяха, заявиха, че това са " смешни, сладки гъсенички". И сега докато аз пиша рецептата, за да я споделя с вас, моите момчета доволно си похапват от тези "гъсенички".

Пухкави кашкавалки


Необходими продукти:
- 1 яйце + 1 жълтък за намазване
- 200 мл топло прясно мляко
- 100 гр кисело мляко на стайна температура
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 пак. суха мая
- 50 гр меко краве масло + малко за намазване
- 500 гр бяло брашно + за разточване
Плънка:
- 100 гр настърган кашкавал
- 50 гр натрошено сирене

Начин на приготвяне:
Както вече знаете, аз приготвям тестото, с което работя, в хлебопекарна. Там слагам първо течните съставки, след това сухите, а маслото добавям постепенно, докато  тече процеса на месене. Използвам програма за замесване на хляб, дълга 1 час и 15 мин. Тя включва 15 мин месене и 1 час втасване.
След като извадя тестото от машината, винаги го оставям да си почине поне за 15 - 20 мин.
Ако нямате хлебопекарна, имате достатъчно време и обичате да месите на ръка, следващите редове са за вас :)

Замесване на тестото:
1. В дълбока купа се налива топлото мляко, добавя се захарта, 1 с.л. от брашното и се изсипва сухата мая. Времето, в което маята трябва да шупне, обикновено е 15 мин.
2. След това се добавят останалите съставки - яйце, кисело мляко, сол, лимонов сок и масло. Разбъркват се внимателно с вилица.
3. Брашното се пресява и по малко се слага към сместта. Когато вече не може да се бърка с вилицата, се премества на набрашнена повърхност и се омесва хубаво меко и гладко тесто.
4. Връща се в купата, завива се със стреч фолио и памучна кърпа и се оставя да втасва за 1 час.

Оформяне на кашкавалките:
1.Количеството тесто, което се получава е около 930 гр. Разделям го на 10 еднакви части.
2. Всяка топка разточвам в елипсовидна форма, с дебелина около 5мм.
3. В единия от по-тънките краища, слагам от плънката ( смес от настърган кашкавал и натрошено сирене), прегъвам навътре и притискам с пръсти, така че плънката да остане изцяло затворена. Получава се като един затворен джоб.
4. Нарязвам тестото пред джоба на ленти, широки около 1см.
5. След това навивам джоба към лентите, така че краищата им да се паднат под кашкавалката.
6. Подреждам готовите кифли в тава с хартия за печене.
6. Завивам я с фолио за свежо съхранение, покривам с памучна кърпа и оставям да втасат за 40 мин.
7. Разбивам 1 жълтък с няколко капки прясно мляко и намазвам кашкавалките.
8. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 мин.
9. Веднага след като ги извадя и са още горещи, ги намазвам с малко масло за допълнителен аромат и блясък.

Да ви е сладко! 💙









Коментари