Привет!
Днес бих искала да ви споделя една от супите, с които съм израстнала и която обичам много - зелевата супа на мама. Тя е невероятно вкусна, ароматна и подходяща за консумацията през всички сезони - зимата я хапваме с домашна туршия, мариновани чушки или кисели краставички. Комбинира се идеално и със зелен лук и пресен чесън.
Спокоен да ви е денят!
Зелевата супа на мама
- 1 голям морков
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 1 глава лук ( или 1/2 стрък праз)
- 3- 4 картофа
- половин малка зелка
- 2 - 3 скилидки чесън
- 3 - 4 с.л. домати на кубчета ( 1 голям домат)
- копър на вкус
- девесил на вкус
- около 1 - 1 и 1/2 ч.л. сол
- черен и червен пипер на вкус
- 1 - 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Наливам вода в тенджерата и я слагам на котлона.
2. Обелвам, разрязвам картофите на четири и ги слагам във водата да се сварят.
3. През това време нарязвам зеленчуците:
- зелето на ленти и после на малки парчета ( като на снимката);
- моркова на кубчета;
- лукът/ празът и чушките на средни парчета ( може и на дребно, както ви харесва);
- чесъна на дребно;
- ако нямате домати на кубчета в буркан, може да нарежете 1 по- голям пресен домат.
4. Сварените картофи изваждам в купа, в която съм сложила около 1/2 ч.л. червен пипер и 1 ч.л. с връх сол, намачквам ги с вилица, за да станат на пюре.
5. Във водата, в която са се варили, изсипвам нарязаните зеленчуци, картофеното пюре, зехтина и черен пипер на вкус.
6. В зависимост от твърдостта на зелката, супата се вари между 35 и 55 мин. Сега зелето, което се продава, е доста твърдо, затова варих супата близо 1 час.
7. 2 - 3 мин преди да е готова супата, добавям копър и девесил.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар