Плетени гевречета с моцарела

Рецептата ви е вече позната и сготвена от много от вас ❤️ 
Много съм щастлива за доверието, което ми гласувате 😊 Благодаря! 🙏
Днес ще припомня съставките и ще покажа как да направите гевречетата толкова интересни и красиви. Този път сложих 2 пъти повече моцарела.

Плетени гевречета с моцарела


Необходими продукти:
- 2 яйца
- 200 мл топло мляко
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 1 пак. суха мая ( 7гр)
- около 400 - 450 гр бяло брашно тип 500
- 50 гр меко краве масло
- 20 лентички моцарела ( може да се заменят с краве сирене)

Начин на приготвяне:
Ако използвате хлебопекарна, първо сложете течните съставки, а след това сухите. Маслото добавяйте на части, докато се меси тестото.
* В тестото се слага 1 цяло яйце + белтъка от второто.
Моята програма е дълга 1 час и 15 мин - включва месене и втасване. След като извадя тестото, го слагам върху набрашнена повърхност за 20 мин, за да си почине.

Тесто без хлебопекарна:
1. За да се активира маята, я слагам в топлото мляко, заедно с 1 с.л. от брашното. Този процес отнема около 15 мин.
2. През това време, в купа разбивам 1 цяло яйце, белтъка от второто и останалите съставки - мед и сол. Използвам вилица.
3. Когато маята е готова, я добавям и отново разбърквам.
4. Пресявам брашното и постепенно го изсипвам в купата.
5. Когато стане трудно да се бърка, премествам сместа на набрашнена повърхност и замесвам средно меко тесто, в което поетапно влагам маслото.
! Най-удобно е маслото да е нарязано на кубчета.
6. Връщам тестото в купата, увивам със стреч фолио или найлонова торбичка, покривам с памучна кърпа и оставям да втаса за 1 час.
7. След това го разделям на 10 равни по тегло части.



8. Всяка топка разточвам на дълга тънка кора, разрязвам я на две през средата и слагам по една лента моцарела в крайщата на двете половинки.


9. Навивам на две рула, след което ги преплитам.





10. След това съединявам двата края, за да се получи формата на геврек. И така със всички 10 броя.


11. Подреждам ги в тава с хартия за печене. Увивам с фолио, покривам с памучна кърпа и оставям да втасат за 30 мин.



12. Преди да влязат във фурната, ги намазвам с 1 жълтък + няколко капки прясно мляко.


13. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 25 мин.


Да ви е сладко! 💙

















Коментари