Руло със сладко от ягоди

Не си спомням кога беше последният път, в който правих руло - може би в тинейджърските си години и тогава все бяха напукани и твърди, ама вкусни 😁 

Днес докато се чудех какъв десерт да направя, реших, че е крайно време да забъркам едно пандишпаново руло, което да има хем крем, хем любимото ми домашно сладко от ягоди. Идеята за самия блат взех от една книжка за десерти. Получи се перфектно, както на вкус, така и на външен вид - идеално за глезене на сетивата с и без повод 😊

Пандишпаново руло със сладко от ягоди


Необходими продукти:
- 5 яйца
- 5 с.л. хладка вода
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- 150 гр захар
- 150 гр брашно
За крема:
- 200 мл сладкарска сметана
- 100 гр крема сирене
- 1 ванилия
- 5- 6 с.л. сладко от ягоди ( може да се замени с друго)

Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа и с миксер, разбивам яйцата и водата, докато се получи пяна.
2. После добавих ванилията, захарта и щипка сол. Продължих да бъркам с миксера още 5 мин, до получаване на пухкава смес.
3. След това започнах по малко да прибавям от пресятото брашно, като вече бърках със метална бъркалка. Трябва да се получи еднородна смес, без да се прекалява с бъркането.
4. Изсипах тестото в тавата от фурната, която бях покрила преди това с хартия за печене. Размерът на моята е 41 × 34 см.


5. Пекох в предварително загрята на 200 градуса фурна за 14 мин.
6. На масата сложих една памучна кърпа, която посипах с пудра захар.


7. Изпеченият блат, извадих и обърнах върху кърпата и отстраних хартията за печене.


8. Веднага, докато още е горещ и с помощта на плата, го навих на руло и оставих така, за да изстине напълно.



9. През това време направих крема - разбих първо сметаната с миксера, след това добавих към нея крема сиренето и ванилията. Разбърках още 1 мин.
10. Изстиналия блат развих, намазах с крема и сладкото от ягоди.


11. Накрая отново с помощта на кърпата навих рулото и го прибрах в хладилника за 30 мин.
12. Когато го извадих, го преместих в подходяща чиния и поръсих с пудра захар.


Да ви е сладко!💙
















 





Коментари