Хачапури


Вкъщи всички обичаме хляба и поради тази причина имам доста различни рецепти за приготвянето му. 

Тази вечер похапнахме вкусно хачапури -  традиционен грузински хляб със сирене, който се приготвя по няколко различни начина в различните краища на страната - може да бъде затворен или полуотворен. 
Аз го правя полуотворен у дома, защото така изглежда по - атрактивно за децата - за тях това е питка "Лодка", която похапват с голям апетит.

× Обичайно е хачапурито да се приготвя с прясно и кисело мляко, само че аз предпочитам да комбинирам вода с кисело мляко. 
× Когато се омеси тестото, трябва да се получи меко, гладко и леко лепкаво. 
× В моя вариант на този хляб, в плънката освен сирене, винаги има и някакъв вид месо.

Хачапури



Необходими продукти за тестото:
- 1  яйце
- 100 мл топла вода
- 2 с.л. с връх кисело мляко ( около 90 - 100 гр)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 пакетче суха мая
- около 300 - 350 гр брашно

Плънка:
- 70 гр натрошено бяло сирене
- 50 гр настърган кашкавал
- 70 гр пилешка шунка, нарязана на дребно ( може да се замени и с друг вид месо)
- 1 яйце 

За намазване на хляба:
- 1 жълтък
- няколко капки прясно мляко

Начин на приготвяне:
Аз използвам хлебопекарната, за да замеся тестото и за да втаса в нея. Първо слагам течните съставки и после сухите. Когато извадя втасалото тесто от нея, го оставям да си почине за 15-20 мин.

Ако нямате хлебопекарна или предпочитате да месите на ръка:
1. В купа смесвам водата със захарта и маята. Оставям настрана, докато се активизира маята, обикновено това се случва за 15-20 мин.
2. В друга купа разбивам яйцето с киселото мляко, зехтина и солта. Бъркам с вилица.
3. Когато маята е шупнала, я смесвам с другата смес и продължавам да бъркам с вилица.
4. Пресявам брашното и постепенно го прибавям към сместа.
5. Върху набрашнена повърхност замесвам меко и гладко тесто, което оставям да втасва на топло за 1 час.
6. След това го разделям на 2 равни части.
7. Всяка от тях разточвам на елипсовидна кора, със средна дебелина.
8. Завивам ги по краищата навътре, така че да се образува формата на лодка със стени по-високи от средата на формата.
9. Премествам си лодките в тава с хартия за печене и приготвям плънката.
10. В купа смесвам натрошеното сирене, настъргания кашкавал, шунката и 1 яйце. Получената смес разпределям по равно в двете хлебчета.
11. Оставям ги във фурната на светната лампа, за да втасат за 15- тина мин.
12. През това време разбивам един жълтък с няколко капки прясно мляко. После намазвам външните страни на втасалите лодки, т.е. тези около плънката.
13. Изпичам ги в предварително загрята на 190 градуса фурна. Първо 10 мин без вентилатор и след това още 10 - 12 мин с включен такъв.

Да ви е сладко!





Коментари