Някой от вас сигурно са чували, други - не са, а трети са правили постен козунак. Аз го обичам и дори предпочитам пред класическия с яйца и прясно мляко.
Спазвам една и съща рецепта от години и най-хубавото е, че тестото се меси прекрасно в хлебопекарната. Получава се изключително мек, лек, пухкав и вкусен и ви гарантирам, че ще ви стане любим и на вас.
Освен с предложения от мен пълнеж, може да намажете отвътре козунака с любимо сладко и да го поръсите със смлени/ натрошени орехи.
С продуктите, които описвам, аз правя или 1 голям кръгъл козунак в тава 26см ( като този) , или разделям тестото на 2 равни части за два по-малки в стандартна правоъгълна тава ( 30 × 11см)
Постен козунак
За тестото:
- 300 мл топло ядково мляко ( в случая бадемово)
- 120 гр бяла или кафява захар
- 70 мл олио
- 10 гр суха мая
- настъргана кора от 1 лимон
- щипка сол
- 1 ванилия
- 530 гр бяло брашно
За шоколада:
- 100 мл ядково мляко
- 2 с.л. с връх какао на прах
- 1 с.л. пудра захар ( аз не слагам)
Пълнеж:
- 1 кутийка цветен локум
- 1 малък пакет златни стафиди ( по желание)
- 1/2 пак. белени нарязани бадеми ( счукани орехи)
За намазване:
- малко бадемово мляко
- 1 ванилия
За поръсване:
- белени нарязани бадеми
Начин на приготвяне на тестото с хлебопекарна:
1. В купата на хлебопекарната слагам първо течните съставки и след това сухите.
2. Включвам я на програма " месене на хляб", която е с продължителност 1 час и 15 мин и включва месене + втасване.
3. Готовото тесто изваждам от купата и оставям върху набрашнена повърхност за 20 мин.
Тесто без хлебопекарна:
1. За да се получи квас, смесвам 50 мл мляко + 40 гр брашно + 10 гр захар + маята. Оставям настрани за 15 - 20 мин.
2. В купа смесвам останалите мляко и захар, заедно с олиото, щипка сол, ванилията и лимоновата кора. Бъркам с вилица.
3. Към тях добавям готовия квас и разбърквам.
4. Пресявам останалото брашно и по малко го добавям към сместа. Когато стане трудно да се бърка с вилицата, премествам сместа на набрашнена повърхност и си омесвам гладко и меко тесто, което удрям от време на време в масата.
5. Слагам го в голяма купа, покривам го със стреч фолио и памучна кърпа и го оставям да втаса на топло за 1 час.
6. Готовото тесто разделям на 2 части, които разточвам на две еднакви не много тънки кори ( 5 - 6 мм).
7. Всяка кора намазвам със шоколада, който съм приготвила преди това. Той се състои от 100 мл ядково мляко и 2 с.л. с връх какао на прах, които са разбъркани добре до получаване на гладка смес. Ако искате да е сладък шоколада, може да му добавите 1 с.л. пудра захар, аз не добавям.
8. Посипвам с нарязания на желани парчета локум, стафиди и бадеми. Бадемите могат да се заменят с орехи.
9. Завивам на руло всяка от двете части.
10. Преплитам ги и ги увивам в кръг, когато пека козунака в кръгла тава, намазана с олио. Ако го правя в по-малки правоъгълни тави, преплитам и поставям във формата.
12. Покривам тавата с фолио за свежо съхранение и памучна кърпа. Оставям козунака да втаса за 1 час.
13. Когато е готов, го намазвам с ядково мляко, смесено с ванилия. После го поръсвам с бадеми.
14. Времето за печене е 50 мин на 170 градуса, в предварително загрята фурна.
15. Преди да извадя козунака от тавата, го оставям да се охлади.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар