Привет!
Спокойна да ви е вечерта!
П.С. За тези от вас, които нямат хлебопекарна, а искат да направят питката, ето как се приготвя тестото:
Мързелива питка
- 1 яйце
- 200 мл топло прясно мляко
- 4 с.л. олио/ зехтин + още малко за оформяне на тестото
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. мед/ захар
- 1/2 суха мая ( 3,5 гр)
- 350 гр брашно
- натрошено сирене на вкус, но не повече от 100 гр
- 1 - 2 ч.л. чубрица ( на вкус)
- краве масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
1. В купата на хлебопекарната слагам първо течните съставки, после сухите - без сиренето и чубрицата.
2. Включвам я на програмата за месене на хляб и след сигнала за добавяне на допълнително продукти, добавям сирене и чубрица на вкус.
! Може да се сложат и в началото, но тогава питката ще се получи не толкова пухкава и мека.
3. Намазвам тавичката ( размери 30 × 22 см) с малко краве масло по дъното и стените.
! Може да се изпече и в по-малка форма, например 26×18см, времето за печене не се променя.
! Кръгла с диаметър 22 - 24см също е подходяща.
4. Изваждам готовото тесто от хлебопекарната с леко намазнени ръце с олио/зехтин и го разпределям по цялата повърхност на тавата.
5. Включвам фурната да загрява на 210 градуса и като загрее слагам питката.
6. Пека за около 20 - 25 мин или до получаване на приятен светлокафяв загар.
1. Смесете маята с млякото, захарта/ меда и 1 с.л. от брашното. Оставете я да се активира за около 10 мин.
2. В купа разбийте яйцето, заедно с олиото, солта, лимоновия сок, чубрицата и натрошеното сирене.
3. Добавете готовата мая и рабъркайте.
4. Започнете да слагате от брашното и замесете тестото директно в купата. Получава се меко и лепкаво.
5. Покрийте купата с кърпа и оставете да втаса за около 1 час.
Следващите стъпки са същите - мазане на тавата, разстилане на тестото и печене.
Да ви е сладко! 🩵
Коментари
Публикуване на коментар