Крем супа и домашни крутони

Обядът беше вкусен, лесен и любим - крем супа от тиквички и картофи, поднесена с домашни крутони.

Крем супа от тиквички и картофи, поднесена с домашни крутони


За супата:
- 2 тиквички
- около 600 гр картофи
- 1 голям морков
- 1 малка глава лук/ половин голяма
- 100 мл прясно мляко
- около 20 - 30 гр краве масло
- 1 ч.л. сол
- малко смлян черен пипер

За крутоните:
- 4 филии хляб
- 1 с.л. зехтин
- 2 - 3 щипки чесън на прах
- 2 - 3 щипки червен пипер

Начин на приготвяне на супата:
1. Нарязвам всички зеленчуци и слагам да се варят за 20 - тина минути.
2. Свалям ги от котлона и излизвам водата в друг съд.
3. Пасирам добре зеленчуците и добавям към тях прясното мляко и маслото. Пасирам още малко.
4. След това добавям желаното количество от водата на супата - то зависи от това, колко гъста искам да е. Аз слагам 100 мл вода.
5. Овкусявам със сол и щипка - две черен пипер.
6. Връщам супата на котлона за 2-3 мин на слаба степен.
Начин на приготвяне на крутоните:
1. Нарязвам филиите хляб на малки кубчета и ги слагам в купа.
2. Поръсвам ги със зехтина и подправките.
3. Разбърквам ги добре с лъжица, за да може хубаво да се овкусят всички парчета.
4. След това ги изсипвам и разпределям в тава с хартия за пече.
5. Пека ги в предварително загрята на 210 - 230 градуса фурна за около 10 мин, или докато получат хубав златистокафяв цвят.
6. Крутоните съхранявам в добре затворен сръклен буркан.

Да ви е сладко!







Коментари