Пица с патладжан

Днес мечтая за лято, лято край брега на морето - прохладна вечер, шумящите вълни, чаша ледено розе и добра компания. И покрай тези мои мисли и мечти, се роди идеята за нашата вечеря - лесна, лека и с препратка към летните дни. Особено подходяща за хапване с хубава салатка и чаша студено вино.

Пица с патладжан

Необходими продукти:
- патладжан
- доматено пюре
- шунка
- настърган кашкавал
- вода
- сол

Начин на приготвяне:
1. Нарязвам патладжана на шайби с дебелина около 1 см.
2. За да се махне горчивината, слагам парчетата в осолена вода за 30 мин. Количеството сол определям на око, спрямо количеството патладжан. В случая, за 9 парчета от един голям патладжан, сложих 1 равна ч.л. сол. Също така ги затискам с чиния или купа, така че да са изцяло под водата, иначе изплуват на повърхността.
3. След като ги извадя, ги слагам върху салфетка и ги подсушавам добре.
4. В добре загрят грил тиган запичам патладжана за по 1-2 мин от всяка страна. Това го правя, за да се изпари водата от зеленчука и за да не се получат воднисти пиците.
5. Всички парчета подреждам в тава с хартия за печене.
6. Всяко едно от тях намазвам с малко доматено пюре, слагам парче шунка и поръсвам с настъргания кашкавал.
7. Пиците се пекат в предварително загрята на 250 градуса фурна за 10 мин.
8. Най-добре е да се хапват, докато са още топли.

Да ви е сладко! 










Коментари