След като няколко дни подред ми отказваха, днес момчетата най-после се съгласиха да хапнем вкусна леща за обяд. Лещата, която аз приготвям, е средно гъста, но ако вие предпочитате по-течна или по-гъста, може да промените количеството на водата, което съм посочила.
Леща
- 1 ч.ч. леща
- 7 ч.ч. вода
- 2 средни картофа
- 1 морков
- 1 чушка червена/ зелена
- 2 скилидки чесън
- праз/ 1 средна глава лук
- 1 с.л. олио/ зехтин
- 3 с.л. домати на кубчета/ 1 домат
- сол
- червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Измивам лещата и я слагам, заедно с водата в тенджерата на котлона.
2. Обелвам картофите, разрязвам ги на 6 части и ги слагам в тенджерата.
3. Докато лещата заври, нарязвам на желаната от мен големина зеленчуците - праз, морков и чушка.
4. Когато лещата кипне, намалям котлона и настройвам таймера на 45 мин (времето, за което се вари. То може да варира между 45 и 55 мин, зависи от лещата. Случвало ми се е да е по-твърда, затова 2 - 3 мин. преди края, опитвам дали е готова.
4. Когато лещата кипне, намалям котлона и настройвам таймера на 45 мин (времето, за което се вари. То може да варира между 45 и 55 мин, зависи от лещата. Случвало ми се е да е по-твърда, затова 2 - 3 мин. преди края, опитвам дали е готова.
5. Изваждам сварените картофи и с вилица ги намачквам, за да станат на пюре.
6. Усилвам котлона на максимална степен и добавям нарязаните зеленчуци, пюрето, сол и червен пипер на вкус и зехтина.
7. След като отново заври, намалям котлона така че ястието да къкри.
8. Нарязвам чесъна и десетина минути преди да е готова лещата го добавям към нея, заедно с доматите.
9. Поднасям с туршия, кисели краставички, люти чушки или пресен лук.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар