В днешния слънчев, макар и студен неделен ден, ви предлагам рецептата за един прекрасен десерт. Рикотата и плодовете му придават невероятна сочност и аромат. Той е без брашно и се приготвя много лесно, можете дори да замените бялата захар с кокосова и отново ще се получи страхотен на вкус. Пролетно време, когато узреят черешите, обичам да го приготвям с тях, а през останалото време използвам замразени горски плодове.
Шоколадов сладкиш без брашно
- 5 яйца на стайна температура
- 70 гр меко масло + за намазване на тавата
- 250 гр рикота
- 110 гр бяла/ кокосова/ тръстикова/ кафява захар
- 30 гр какао на прах
- щипка сол
- 100 гр бадемово брашно
- 1 пак. бакпулвер
- 300 гр замразени горски плодове
Начин на приготвяне:
1. За да се размразят добре плодовете, ги изваждам от фризера 2 часа преди използването им.
2. В дълбока купа, с помощта на миксер, разбивам мекото масло и захарта за около 5 мин.
3. След това добавям едно по едно яйцата и продължавам да разбивам с миксера.
4. Прибавям рикотата и щипка сол и работя с миксера още 2-3 мин.
5. В друга купа смесвам бадемовото брашно, бакпулвера и какаото и по малко ги добавям към яйчената смес. Бъркам със силиконова шпатула.
6. Накрая изсипвам плодовете и разбърквам добре.
7. Тавата, в която пека сладкиша, е с диаметър 26 см. Намазвам я хубаво с масло, преди да изсипя сместа. За да се разпредели равномерно и да излязат всички балончета, я почуквам по външните стени.
9. Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 1 час - зависи от фурната. Може да проверявате дали е готов с дървен шиш - ако клечката излезе суха, след като я заботете в средата му, значи е време да го извадите.
10. Поднася се добре охладен и се съхранява на хладно.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар