Мусака

Едва ли има някой, който да не е приготвял или опитвал мусака. Тя се е превърнала в традиционно ястие, както в България, така и в нашите съседни държави. Само че навсякъде се приготвя доста различно - гърците, например, редуват пластове патладжан и смляно месо. А всъщност мусаката произлиза от арабския свят, където се сервира като охладена салата от домати и патладжан. Представям ви начина, по който аз я правя.

Мусака


Необходими продукти:
- около 800 гр свинска кайма
- около - 1 кг картофи
- 1 глава лук
- малко праз
- 2-3 скилидки чесън
- 5-6 с.л. домати на кубчета ( 2 домата)
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- олио
- вода
Заливка:
- 2 яйца
- 1 кофичка кисело мляко ( 400 грама)

Начин на приготвяне:
1. Обелвам картофите и ги нарязвам на средни, сравнително еднакви парчета.
2. Разпределям ги на дъното на тавата и ги освуксявам с малко сол, черен пипер и чубрица.
3. В тиган, с добре загрято олио, запържвам нарязаните лук, праз и чесън.
4. Към тях добавям доматите и овкусявам със сол, черен и червен пипер.
5. След това прибавям каймата и бъркам непрекъснато, докато стане на трохи.
6. Свалям от котлона, добавям малко чубрица и разбърквам.
7. Изсипвам сместа върху картофите и наливам вода на око - количеството зависи колко сос искам да има в мусаката.
8. Слагам да се пече в предварително загрята на 230 градуса фурна.
9. През това време разбивам 2 яйца + киселото мляко.
10. Когато мусаката заври и месото се е позапекло отгоре, изсипвам заливката.
11. Включвам вентилатора на фурната и запичам, докато заливката придобие хубав златистокафяв цвят.

Да ви е сладко!












Коментари