С мрачното и студено време навън, идва и желанието за нещо мекичко, топло и вкусно - носещо усещане за домашен уют и спокойствие. За нас с децата това са кифличките със сирене, които се топят в устата 😊
Може да промените пълнежа и да използвате локум, мармалад или течен шоколад.
Кифлички със сирене
Необходими продукти:
- 2 яйца на стайна температура + 1 за намазване
- 250 мл топло мляко
- 40 гр захар
- 1 ч.л. сол
- 40 мл олио
- 1 пак. суха мая
- 1 ч.л. лимонов сок
- 530 гр бяло брашно + за разточване
- сирене
Начин на приготвяне:
Моето тесто го замеси и втаса в хлебопекарната. Като слагам първо всички течни съставки, а след това сухите. Когато свърши програмата, изваждам тестото и го оставям да почине за 20 мин.
Ако нямате хлебопекарна, това са стъпките, които трябва да следвате, за да получите желаното тесто:
1. За да шупне маята, я слагам при топлото мляко + захарта + малко от брашното. Оставям за 15 - 20 мин.
2. След това прибавям останалите съставки - яйца, сол, олио и лимонов сок и разбърквам добре с вилица.
3. Пресявам брашното и по малко добавям към сместа.
4. Омесвам хубаво и гладко тесто, което оставям да втаса за около 1 час, покрито със стреч фолио и памучна кърпа.
5. Върху набрашнена повърхност, разточвам кора с дебелина около 5- 6 мм.
6. Разрязвам я на триъгълници и на всяко парче слагам натрошено сирене.
7. Навивам кифличките и ги поставям в тава с хартия за печене.
8. Завивам ги с фолио за свежо съхранение и памучна кърпа и оставям да втасат за 30 мин.
9. С вилица разбивам 1 яйце и с четка намазвам втасалите кифлички.
10. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20- 22 мин.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар