Домашни еклери

Първата рецепта, която реших да публикувам в блога, е свързана с първия месец от съществуването на моята кулинарна страничка Yummy with Mama. 
Започвам именно с тях, за да отпразнувам страхотните емоции, които ми донесе новото приключение.
Еклерите са моя слабост и ако трябва да съм честна, когато посещавам нови сладкарници, задължително пробвам първо еклерите им.

Ето и рецептата:

 Домашни еклери


Необходими продукти за тестото:
- 4 яйца на стайна температура
- 1 ч.ч. вода ( моята е с вместимост 250мл)
- 1/2 ч.ч. олио
- 1ч.ч. брашно
- 1 ванилия
- фино настъргана кора от 1 лимон
За крема:
- 5 жътлтъка
- 500 мл прясно мляко
- 4 с.л. захар
- 5 с.л. царевично нишесте
- 100 гр бял шоколад
- 1 ванилия
- 100 мл течна сметана
За украсата:
- розов шоколадов дрип

Приготвяне на крема:
1. В купа смесвам жълтъците, заедно със захарта и няколко капки прясно мляко, разбърквам добре с телена бъркалка.
2. В касерола слагам царевичното нишесте и към него добавям яйчената смес, като отново бъркам с бъркалката, за да не се образуват бучки.
3. Прибавям останалото прясно мляко и разбърквам добре.
4. Включвам котлона на максимална степен и бъркам непрекъснато до сгъстяване на крема.
5. След като го сваля от котлона, добавям ванилията и начупения бял шоколад.
6. Когато шоколадът се разтопи напълно, разбърквам добре и покривам плътно с фолио за свежо съхранение, така че да не влиза въздух при крема.
7. Оставям го да се охлади и го прибирам в хладилника за няколко часа.
! Най- добре е кремът да се приготви от предната вечер и да престои една нощ в хладилника.
8. С миксер разбивам течната сметана и я смесвам с млечния крем, точно преди пълненето на еклерите.

Приготвяне на еклерите:
1. Наливам водата и олиото в малка тенджера и ги слагам на котлона да кипнат.
2. След това добавям брашното и бъркам за малко, докато се получи гъста смес.
3.Свалям я от котлона и добавям ванилията и кората от лимон.
4. Оставям тестото да се охлади и добавям едно по едно яйцата, като разбърквам добре с вилица. Получава се гъста и лепкава смес.
5. С помощта на лъжица, взимам по малко от тестото и слагам с тава с хартия за печене, като гледам да има разстояние между еклерите.
! Получават се между 22 и 25 еклера като не се старая да правя идеални форми, тъй като те сами се оформят по време на печенето.
6. Изпичам ги в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30-35 мин.
7. Оставям еклерите добре да се охладят преди да започна да ги пълня с крем.
8. Разрязвам всеки еклер през средата и с лъжица го пълня с крем.
9. Украсих ги с розов шоколадов дрип, който разтопих за малко с гореща вода.

Украсата на еклерите може да я направите най-различна. Като най-характерни са:
- поръсени с пудра захар
- заляти с шоколад или карамел

Да ви е сладко!






Коментари